Wat kun je doen als je wordt overmand door angst of verdriet? Jasmijn Anne Koelink weet iets wat zo oud is als de mensheid.

De afgelopen twee weken vond ik uitdagend. De overwinning van Trump, de onstuimigheid die daarop wereldwijd volgde, de energie van een supervolle maan – die het dichtst bij de aarde staat sinds 68 jaar, en de plotselinge ziekte van een naaste vriend.

Wat kun je doen als je je zo uit het veld geslagen voelt? Een yogasessie of speciale ademhalingstechniek is waarschijnlijk een goed idee. Maar op momenten van verdriet, van persoonlijk verlies of van ontmoedigd zijn door gebeurtenissen in de wereld, voelt het soms té geforceerd. Simpelweg samenkomen met anderen is mogelijk meer zinvol. ‘Cluster and breathe,’ noemt mijn leraar Max Strom dat. Het is zo oud als de mensheid. Bij elkaar zijn om samen te huilen of puur om te ademen. Het is een instinctieve neiging die ik alleen maar kan aanmoedigen. Want soms is er geen specifieke techniek nodig om te helen.

Als je toch een soort van techniek wilt, adviseer ik je om bij soortgelijke situaties voor de buikademhaling te kiezen. Deze ademhaling helpt om makkelijker te ontspannen bij stress, boosheid of angst. In de oefening voel je de beweging van je middenrif – de grote parapluvormige spierlaag die een scheidingswand vormt tussen buik- en borstholte.

Je kunt niet letterlijk ademen in je buik. De lucht blijft in je longen. Maar zodra je inademt, trekt het middenrif samen en daalt enkele millimeters, waardoor de longen zich vullen met lucht en je buik wat uitzet. Bij de uitademing, ontspant je middenrif weer en beweegt terug naar de oorspronkelijke plek. Je longen worden (nagenoeg) leeg en je buik slinkt weer.

Oefening

Je kunt de buikademhaling liggend of zittend doen. Laat één of beide handen rusten op je buik, net onder je navel. Als je middenrifspier (chronisch) gespannen is, of je bent het niet gewend, dan kan het in het begin wat frustrerend of verwarrend zijn. Zodra je voelt dat je hand op een inademing stijgt (of naar voren komt) en op een uitademing daalt (of naar achter beweegt), doe je de buikademhaling. Deze beweging geeft je longen ruimte en masseert je organen.

Stap 1: ga rechtop zitten of op je rug liggen.

Stap 2: plaats één of beide handpalmen op je buik, net onder je navel. Ontspan je gezicht en kaken.

Stap 3: breng je aandacht naar je hand(en) en adem rustig in, voel je buik uitzetten. En adem uit, voel je hand weer terug bewegen. Wil je meer focus, adem dan door je mond en luisteren naar het geluid van je adem.

Stap 4: doe dit vijf minuten of langer als je wenst. En neem de tijd om na te voelen.

Met deze techniek kun je ten allen tijde beginnen. Juist in periodes van persoonlijke onrust of oproer in de wereld om je heen, kun je hierdoor in rust bij elkaar zijn. Samenkomen en rustig blijven ademen of huilen, kan de meest elegante ‘yogahouding’ of techniek zijn die voor handen is.