Bewust stilstaan bij waar je dankbaar voor bent, het komt er niet altijd van. Deze pitstop helpt je met aandacht te kijken naar de mooie dingen in je leven – daar word je blij van, en het kost je maar twee minuten. Yogadocente Jasmijn legt uit hoe.

Doen: de dankbaarheid-pitstop (2 minuten)

Mijn lief kookt vaak. Oké, ze kookt 99 van de 100 maaltijden… Regelmatig kom ik thuis van een lange werkdag en kan zo op de bank neerploffen met een lievelingsmaal op mijn schoot. Wat een geschenk. Tegelijkertijd merk ik dat ik vaak vergeet hoeveel luxe en liefde daarin schuilgaat. Het vraagt mijn bewuste aandacht om deze liefdadigheid te blijven waarderen. Misschien herken je die neiging, om juist je lief, goede vriend(in) of huisdier ‘voor lief te nemen’. Gelukkig is dankbaarheid iets wat je kan oefenen. Ik merk dat als ik elke dag – al is het maar één minuut – even stilsta bij wie of wat mij dierbaar is, ik de hele dag door een blijer gevoel heb.

Oefening

Zoek een plek waar je rustig kunt zitten. Je kunt de oefening hier beluisteren:

Niet in de gelegenheid om je geluid aan te zetten? Lees dan mee:

Zit bij voorkeur rechtop, met een sterke, krachtige en lange rug en een open, zachte voorkant. Mocht je een andere houding vinden waarin je tegelijkertijd openheid en kracht kunt ervaren in je lichaam, neem deze dan gerust aan – bijvoorbeeld liggend. Ontspan je kaken en gezicht. Sluit je ogen of laat je blik ergens op rusten.

Neem iemand in gedachten waar je dankbaar voor bent. Blijf bij je eerste gedachte. Verbeeld jouw dierbare zittend voor jou, in dezelfde houding als jij nu zit. Met genegenheid in de ogen kijkt hij of zij jou aan. Blijf diep in en uitademen naar je hartcentrum. Zeg in stilte zijn of haar naam.

Straal zonder woorden te gebruiken jouw dankbaarheid uit. Omring de ander met een gevoel van genegenheid en dankbaarheid. Doe dit met een intentie alsof dit je laatste mogelijkheid is om je waardering te uiten én te ervaren.

Blijf rustig in- en uitademen.

Verbeeld je: er verschijnt een glimlach op zijn of haar gezicht. Je dierbare staat op, loopt naar je toe en legt rustend een hand zacht op jouw kloppende dankbare hart.

Blijf in dit gevoel en laat langzaam het beeld vervagen. Neem je tijd en zodra je wil, open dan langzaam weer je ogen.

Tot slot

Je kunt deze dankbaarheid-pitstop elk moment van de dag maken. In de auto威而鋼
, de bus, op de fiets of liggend in het park. Ook kun je je ochtend hiermee beginnen of de dag eindigen. Het is ook een korte en krachtige oefening wanneer een dierbare wel wat extra steun, liefde of aandacht kan gebruiken.

Het einde van je yoga-beoefening is ook een perfect moment voor de pitstop. Ik pas het regelmatig toe in mijn lessen en merk dat studenten na anderhalf uur diep ademhalen hun dankbaarheid intenser beleven – soms zelfs met tranen van geluk.

Ik hoop dat deze geleide pitstop je aanmoedigt om bewust te blijven van alledaagse dankbaarheid!