Volgens Jasmijn Koelink is deze yogahouding ideaal als je niet kunt slapen, bij onrust of te sterke koffie.

Lig je eindelijk in bed, rust. Maar hee, daar begint een been te trekken, en even later begint de andere. Rusteloze benen – de gewaarwordingen lopen uiteen van tintelend en jeukend tot een prikkelend en brandend gevoel, a必利勁
lsof er miljoenen mieren onder je huid kruipen. Natuurlijk heeft Jasmijn een oefening om de mieren tot rust te manen.

Onderzoekers weten niet precies wat de oorzaak is van het restless legs syndrome, ze vermoeden dat het een verstoring is van hersenzenuwcellen die bewegingen, reflexen en sensaties besturen. Wat helpt is de benen omhoog brengen. Ook een fijne oefening trouwens als je veel zit, reist, of staand werk doet. Deze houding vermindert namelijk oedeem (zwelling) in je voeten en benen. Hij reguleert de bloeddruk, verbetert de spijsvertering en kalmeert het zenuwstelsel naar een rust-en-verteer-stand, en dat zonder inspanning!

Ik vind deze houding een van de meest magische, voedende, aardende en kalmerende die er zijn. Ideaal als je niet kunt slapen, bij onrust of te sterke koffie. Of je hem nu één of vijf minuten doet, je zult meteen verschil merken.
De houding is eenvoudig: ga op je rug liggen en breng je benen omhoog tegen de muur. Je kunt ook deze instructies volgen:

Stap 1: Draai met één zijde van je heup zo dicht mogelijk naar de muur toe.

Stap 2: Plaats je handen achter je en leun wat naar achteren. Houd je knieën zo dicht mogelijk bij je borst en draai vervolgens je zitbotten naar de muur toe.

Stap 3: Strek daarna je benen uit omhoog tegen de muur.

Stap 4: Breng je zitbotten dichter naar de muur toe, wat comfortabel moet aanvoelen voor je hamstrings (achterzijde dijbenen). Geeft het teveel strekking, kom dan iets van de muur vandaan.

Stap 5: Je kunt je handen op je buik laten rusten, je armen langs je lichaam plaatsen met je handpalmen omhoog of je armen over je hoofd in cactus armen brengen (hand-elleboog-schouder maken een hoek van negentig graden).

Stap 6: Blijf zo vijf tot vijftien minuten liggen.

Enkele tips:

  • Als je je enkels aan elkaar bindt met een riem of een sjaal, kunnen je benen makkelijker ontspannen.
  • Zodra het te zwaar is, buig dan je knieën en breng ze naar je borst. Strek daarna je benen weer, dit kun je vaak herhalen – het moet namelijk een verlichtend gevoel geven.
  • Voor (nog) meer rust, adem naar je buik (lees hiervoor eerdere blog over buikademhaling).

Let op: val niet in slaap! Door de vermindering van bloedsomloop in je benen, kunnen deze dan ook ‘in slaap’ vallen, wat onaangenaam is zodra je wakker wordt.

Jasmijn Koelink
Jasmijn Koelink
Meer van deze auteur