Als je regelmatig piekert of last hebt van stress, verdiep dan je ademhaling. Bewust en dieper ademhalen is namelijk één van de meest krachtige – én bewezen – manieren om stress te verminderen. Yogadocente Jasmijn ademt je er stap voor stap doorheen.

Meer lucht in je leven

Eerder dit jaar kreeg mijn schoonvader een chemokuur als voorbereiding op een stamceltransplantatie. Een enerverend, aangrijpend proces om van dichtbij mee te maken. Naast dat zijn lichaam veel te verduren kreeg door stress en pijn was het emotioneel en mentaal ook slopend. Eigenlijk zag ik – weliswaar onder deskundige begeleiding – zijn lichaam verzwakken. Om ternauwernood te overleven, en weer te herleven.

Terwijl mijn schoonvader in het ziekenhuis lag, leerde ik hem een specifieke ademhalingsoefening. Hij had vrijwel geen immuunsysteem meer, een (long)infectie kon fataal zijn. Bovendien had de stress van in het ziekenhuis liggen direct invloed op zijn ademhaling – die werd sneller en oppervlakkiger. De oefening die ik hem gaf hielp hem zijn ademhaling te vertragen, wat niet alleen stress vermindert, maar ook de longfunctie en -kwaliteit optimaal houdt of zelfs kan verbeteren. Nadat hij mijn instructies wat argwanend opvolgde gaf hij het na poging drie alsnog op. Misselijkheid overwon.

Toen we op een zeldzaam moment buiten een luchtje mochten scheppen op een bankje in de ziekenhuistuin, hoorde ik in mijn linkeroor een lange zucht. ‘Hé, zit je nu stiekem je ademhalingsoefening te doen?’ Zijn antwoord was een diepe inademing en stilte. Zo ging het nog even door.

Meerdere malen heeft mijn schoonvader mij verteld dat deze oefening erg goed voelde. En hij is trouwens niet de enige die er baat bij heeft. Hij is geschikt voor iedereen.
In deze oefening houd je je adem even vast – dat helpt de bloeddruk en hartslag te normaliseren, je adem te controleren en zorgt voor een reiniging van het onderste gedeelte van je longen – waar vaak infecties ontstaan. Daarnaast adem je twee keer zo lang uit dan je inademing, dat kalmeert je zenuwstelsel.

Oefening

Zoek een plek waar je rustig kunt zitten. Je kunt de oefening hier beluisteren:

Niet in de gelegenheid om je geluid aan te zetten? Lees dan mee:

Stap 1: ga rechtop zitten.
Stap 2: plaats je voeten op heupbreedte plat op de grond of kom in kleermakerszit.
Stap 3: laat je armen langs je lichaam rusten en handen op je dijbenen zodat je schouders zijn ontspannen.
Stap 4: adem twee keer diep in en zucht of adem door je mond uit. Ontspan je kaken en gezicht.
Stap 5: adem 4 tellen diep in (voel de verruiming van je ribbenkast), houd je adem 7 tellen vast en adem vervolgens uit in 8 tellen.
Stap 6: herhaal deze cirkel vijf keer.
Stap 7: adem nog twee keer diep in en uit en voel even na.

De voordelen van ademhalingsoefeningen

– vermindert (lichamelijke) stress
– vermindert (gevoel van) depressie
– verbetert immuunsysteem
– verlaagt bloeddruk
– verbetert spijsvertering
– verbetert nachtrust
– kalmeert de geest
– helpt bij doorstaan van fysieke pijn
– vermindert angsten