God, geest en de adem als kompas voor je levensreis.

Zit je soms vast én verlang je terug naar geluk en geborgenheid? Of wil je meer inzicht in de valkuilen én de uitdagingen van je eigen leven? Jasmijn Koelink, ademcoach, yogadocente en psychologe, neemt je op reis met drie simpele oefeningen om terug naar huis te bewegen.

Onlangs raakte ik geïnspireerd door het boek Terug naar huis van zenleraar Norman Fischer, waarin de schrijver het klassieke verhaal van de Odyssee aangrijpt om levenslessen uit te onttrekken. Odysseus wil na de Trojaanse oorlog zielsgraag naar huis terugkeren, maar moet eerst tien jaar zwerven en tegenslagen overwinnen. Het is een reis die we allemaal ooit, en vaak zelfs regelmatig, moeten maken.

Als je thuis (in jezelf) wil komen, ontkom je er niet aan om eerst je thuis kwijt te raken of te verlaten. Elke thuiskomst begint met een vertrek, of het nu vrijwillig of noodgedwongen is. Je verliest iemand, je baan of je gezondheid en ineens sta je innerlijk of emotioneel ‘op straat’. Hoe vind je je weg terug?

Zoals het verhaal van Odysseus toont is de terugweg geen vergissing, geen omweg, maar de enige weg naar innerlijke groei. De reis terug naar huis missen, is jezelf beroven van die mogelijkheid tot transformatie. Gedachten over zelftwijfel, onzekerheid of andere geïnternaliseerde overtuigingen, zorgen voor stress en veelal verblijf je daardoor in het verleden of in de toekomst. En dat zorgt ervoor dat je dé reis zelf mist.

Een van de constanten in het leven, is je adem. Dat maakt het een ideale bondgenoot op je reis terug naar huis. Sterker nog; je verbinden met je adem is een van de meest effectieve en directe manieren om thuis te komen bij jezelf. Je adem is namelijk altijd aanwezig in het moment. Het komt altijd weer thuis. Zoals Norman Fischer beschrijft in Terug naar huis.

Ieder menselijk leven begint met een inademing en eindigt met een uitademing. Tussen deze twee beslissende ademhalingen ademen wij voortdurend in en uit. We zeggen ‘we ademen’, maar we zouden beter ‘we worden geademd’ kunnen zeggen. Vierentwintig uur per dag, driehonderdvijfenzestig dagen per jaar, jaar na jaar, non-stop, ademen we door en dit tientallen jarenlang. Ook als we genoeg hebben van het leven of gewoon vermoeid en verveeld zijn, kunnen we er niet mee stoppen. Geen kracht, wanhoop, angst of afkeer is sterk genoeg om het voornemen te stoppen met ademen ook daadwerkelijk uit te voeren”.

Dus geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt, te zijn wie je nu bent, in de ondersteuning die voor jou nu – en altijd – beschikbaar is, je ademhaling.

 

OEFENING 1: DE VIERKANTE ADEMHALING

Met de ‘vierkante ademhaling’ train je gelijkmoedigheid, zodat je voorbijgaat aan goed of fout. Je schenkt namelijk evenveel aandacht aan elke fase van je ademhaling. De adempauze zorgt ervoor dat je in verbinding blijft met jezelf, waardoor je het beste uit dat moment haalt. Ideaal wanneer je je onrustig voelt of overweldigd bent.

Stap 1: ga rechtop zitten of staan.

Stap 2: adem een keer diep in en zucht of adem uit door je mond.

Stap 3: adem vier tellen diep in, houd je adem vier tellen vast en adem vervolgens uit in vier tellen. Houd je adem weer vier tellen vast.

Stap 4: herhaal de vierkante ademhaling vier keer. Terwijl je dit doet, verzacht je gezicht en ontspan je kaak.

Stap 5: adem nog een keer diep in en uit. Voel even na. Herhaal indien gewenst.

Tip: Maakt het je angstig? Adem dan eerst een paar keer gelijkmatig in en uit. Voelt dat ritme moeiteloos, voeg dan de pauzes toe.

Uitzondering: ben je zwanger? Hou je adem dan niet langer dan 2 seconden vast.

Wanneer je sterke gevoelens of emoties voelt, verwelkom ze, sta heling toe.

 

Adem hernieuwt

Het levende lichaam ademt. Dit is een van zijn belangrijkste kenmerken. Lucht komt binnen via de neus of mond, vult de longen en verrijkt het bloed. Het bloed vloeit naar het hart en van het hart door het hele lichaam, het leven voortdurend hernieuwend. Op een natuurlijke manier en helemaal vanzelf verlaat de gebruikte lucht mijn lichaam via mijn neus en mond. Weer hoef ik daar helemaal niets voor te doen. Dat wat mijn lichaam niet langer nodig heeft, verlaat met de uitademing mijn lichaam. Zo bevrijdt de uitgeademde lucht mijn lichaam van zijn verleden, van alle verbruikte momenten, en geeft deze terug aan de wereld van waaruit zij kwamen. Het lichaam doet dit ieder moment opnieuw. Bij iedere inademing wordt het leven hernieuwd en bij iedere uitademing wordt het leven losgelaten. Ademen is een van de vele mogelijke reizen terug naar huis”.

 

OEFENING 2: VISUALISATIE

Met deze visualisatie zet je je adem in om jezelf te bevrijden in het moment: Kom zitten, liggen of staan. Ga na, wat leeft er op dit moment het meest voor jou? Of wat vraagt je aandacht? Wanneer er zich meer dingen tegelijkertijd aandienen, kies ervoor nu één.

Op je inademing, maak verbinding met dat wat aandacht vraagt. Maak jezelf daarbij ontvankelijk voor wat dit moment je daarbij biedt. Geef jezelf toestemming om te verzachten, wees open, nieuwsgierig en ontvang – ook al verrast het je.

Op je uitademing, word je gewaar van de ruimte om je heen. Alsof je je uitademing helemaal volgt tot in die ruimte om je heen. Laat los, geef jezelf over aan dit moment. Sta heling toe.

Blijf rustig en diep ademen voor enkele minuten. Adem in en verbind. Adem uit en geef jezelf over aan dit moment, keer terug naar huis, in jezelf.

 

God, geest en de adem

In de prachtige scheppingsverhalen van de Bijbel schept God de bergen, de lucht en de zee met alles wat hierin verblijft, door woorden uit te spreken. Maar de mens wordt geschapen wanneer God hem de adem inblaast. Een van de Hebreeuwse woorden voor ‘ziel’ is nefesh en dit betekent ‘adem’, net als het Griekse woord pneuma en het Latijnse spiritus. Ziel, geest, is adem”.

 

OEFENING 3: VERBIND GEEST, LICHAAM EN HART

Met de volgende oefening zet je je adem in als de verbindende factor tussen je geest, lichaam en hart: neem in gedachten dat wat betekenisvol voor je is of waar je dankbaar voor bent – vertrouw weer je eerste gedachten, ook al verrast het je.

Plaats het vervolgens op je ademhaling. Verdiep langzaam je adem en laat je adem vrij bewegen. Breng het naar je hart, en laat het vrij door je lichaam bewegen op het ritme van je hartslag. Geef jezelf hier toestemming om voor een paar minuten volledig te belichamen, dat wat belangrijk of dierbaar voor je is.

 

Jouw levensreis

De strijd van Odysseus met de goden, de wereld en zijn eigen karakter is een strijd die ook jij en ik zullen ervaren. Ik hoop dat de stukjes en de oefeningen je moed en vertrouwen geven om je eigen leven te leiden, en te blijven verbinding met anderen en de wereld om vervolgens tegenslagen op je reis te overwinnen.

Wil je meer ondersteuning voor op reis? Het boek Terug naar huis. De Odyssee van Homerus als kompas voor het leven,geschreven door Norman Fischer geeft helder beantwoord op belangrijke levensvragen.

Mocht de link van de boektitel niet meer werken klik hier

Jasmijn Koelink is een Yoga Alliance® erkende yogadocente. Haar lesstijl is geschikt voor zowel beginners als ervaren beoefenaars, omdat Jasmijn verschillende opties en individuele begeleiding integreert in haar lessen. Alle sessies zijn adem georiënteerd, diepgaand en ontspannend tegelijkertijd. Ze biedt online sessies en gespecialiseerde cursussen aan, zodat je op elk moment en elke tijd gebruikt kunt maken van haar begeleiding. Op JasmijnKoelink.com kun je direct beginnen.