Als je verkouden bent, staat er vaak extra spanning op je kaken omdat je holtes verstopt zijn. Deze oefening van Jasmijn Koelink helpt je je kaken te ontspannen.

Terwijl ik dit schrijf herstel ik van een flinke verkoudheid. De koppen gemberthee, grapefruits en dwangmatig etherische pepermunt olie inhaleren, hebben uiteindelijk plaatsgemaakt voor kinderneusspray – volgens de Etos niet aan te slepen op het moment.

Mijn verkoudheid doet me denken aan een oorsuis die ik eerder dit jaar voor de kiezen kreeg. Vaak gaan verstopte holtes hand in hand met kaakspanning, die soms leidt tot oorsuizen. Dit omdat je kaken en oren nauw verbonden zijn met zenuwen, gescheiden door dun bot. Een verkoudheid kan kaakspanning geven die uitstraalt naar omliggend weefsel dat je gehoor kan beïnvloeden; uiteenlopend van oorsuizen tot overgevoeligheid voor geluid of (tijdelijk) gehoorverlies. Maar liefst dertig procent van alle mensen heeft last van oorsuizen – heel even of permanent.

Met een lichte oorpiep op de bank en verkrampte kaakspieren van het niezen en snuiten doe ik uiteindelijk onderstaande oefening. Ik stretch mijn kaakspieren, zodat ze daarna kunnen ontspannen – wat de druk in mijn oren weer vermindert.

Ben je ook verkouden, of heb je last van oorsuis? Dan kun je deze oefening proberen:

Zo onstpan je je kaken

Neem plaats op een stoel. Maak twee vuisten met je duim aan de buitenkant. Plaats de zijkant van je handen – het gedeelte waarmee je op tafel kan bonken – tegen elkaar aan. Breng je handen naar je kin en zorg dat je contact houdt. Beeld je in dat er een denkbeeldige bosbes tussen je kin en je vingers ligt.

Adem vervolgens vijf seconden in door je mond, terwijl je langzaam je mond opent en je lippen steeds verder van elkaar bewegen. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen je boven- en onderkaken.

Beweeg geleidelijk en blijf lichte druk uitoefenen, terwijl je weerstand met je handen uitoefent. Zorg ervoor dat je je denkbeeldige bosbes niet plet.

Adem dan weer vijf seconden lang geleidelijk uit en behoud druk, terwijl je mond langzaam sluit.

Herhaal dit driemaal. Eindig de oefening met ruimte tussen je boven- en onderkaken en een lichte opening tussen je lippen. Sta even stil bij hoe dit voelt.

 

Weten hoe dit eruit ziet? In dit filmpje legt Jasmijn het je nog eens uit:

https://www.happinez.nl/wp-content/uploads/sites/4/2017/05/txtvid-Hih7uIiyRy8.jpg

Of je nu verkouden bent of niet; het is altijd goed om in de loop van de dag of tijdens een yogales een aantal keer je kaken te ontspannen. Wacht niet zoals ik totdat je (weer) een oorpiep hoort.

Jasmijn Koelink
Jasmijn Koelink
Meer van deze auteur