Hoe Jasmijn Koelink door een uitspraak van Jezus wordt geïnspireerd om een ademhalingsoefening in te zetten.

Eén van de bekendste uitspraken van Jezus is zijn aanmoediging om iemand die jou op je linkerwang slaat, ook de rechter toe te keren. Dat was toen – maar zeker ook vandaag – best een gedurfd gebaar.

Een klap in je gezicht is meestal niet puur bedoeld om fysiek letsel toe te brengen. Het is eerder een manier om je te beledigen, je wakker te schudden of je aandacht te willen. Door zijn uitnodiging inspireert Jezus ons om bij een letterlijke klap of plotselinge aanval geen wraak te nemen door jezelf te verdedigen. Door je andere wang toe te keren vermijd je een situatie van oog om oog en tand om tand.

Ik denk dat de kersttijd – de twaalf heilige nachten tussen Kerst en Driekoningen – een mooie periode is om het gebaar van Jezus zoveel mogelijk na te streven. Het is een ultieme daad van onvoorwaardelijk mededogen. Wanneer je merkt dat je jezelf wilt verdedigen of verweren, vereist het moed en geduld om jezelf tot bedaren te brengen. Om jezelf de kans te geven af te koelen. De ander letterlijk je andere wang toekeren is misschien wat extreem. Maar je kunt proberen om in het moment een adempauze te nemen en daarmee met de ander in verbinding te blijven. En zo de barmhartigheid in jezelf aan te boren.

Onderstaande ademhalingsoefening biedt toegang naar toegeeflijkheid en liefdadigheid voor jezelf – en daarmee naar de ander – waardoor je het beste uit elk moment kunt halen.

Je gaat aan de top en aan het einde van elke ademhaling je adem vasthouden. Wanneer je dat forceert, of als dat je angstig maakt, adem dan eerst een paar cycli gelijkmatig in en uit. Voelt dat ritme moeiteloos, dan voeg je de adempauzes toe en schenk je de hele ademhalingscirkel evenveel aandacht. Let op: wanneer je zwanger bent, houd dan niet langer dan twee seconden je adem vast.

Oefening

Zoek een plek waar je rustig kunt zitten. Als je staat te wachten op de bus of trein, of even een pauzemoment inlast, doe dan de oefening staand. Je kunt deze ook hier beluisteren:

Ben je niet in de gelegenheid om je geluid aan te zetten? Lees gerust verder.

Stap 1: ga rechtop zitten.

Stap 2: plaats je voeten op heupbreedte plat op de grond of kom in kleermakerszit.

Stap 3: laat je armen langs je lichaam rusten en handen op je dijbenen zodat je schouders ontspannen.

Stap 4: adem een keer diep in en zucht of adem door je mond uit. Verzacht je gezicht en ontspan je kaken. Voornamelijk bij je adem vasthouden, kan er onnodig spanning ontstaan in je gezicht, je ogen of in je handen. Als je door je mond ademt, weet je zeker dat je kaken ontspannen blijven.

Stap 5: adem vier tellen diep in (verruiming van je ribbenkast), houd je adem vier tellen vast en adem vervolgens uit in vier tellen. Houd je adem weer vier tellen vast.

Stap 6: herhaal deze cirkel vier keer.

Stap 7: adem daarna nog twee keer diep in en uit. Voel het effect even na.

Zo laat je wat extra licht schijnen in de donkerste dagen van het jaar.

Jasmijn Koelink
Jasmijn Koelink
Meer van deze auteur